
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
  

 

 

 
 

 

 
 

 
 
 

Kentucky Bar Association 
Ethics Opinion KBA E-380 

Issued: June 1995 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 
example, amended Rule 1.5(f) and Comment 11 specifically address non-refundable 

retainers. Lawyers should consult the current version of the rules and comments, SCR 
3.130, (available at http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: May a retainer fee be designated as “non-refundable?” 

Answer: Yes. 

Question 2: Is the lawyer’s designation of a payment as “non-refundable” conclusive as to 
“reasonableness” of the fee? 

Answer: No. 

Question 3: What are the crucial elements of a valid “non-refundable” retainer agreement? 

Answer: See Opinion 

Question 4: If the lawyer obtains an advance fee payment, and the arrangement is not a valid 
“non-refundable” retainer agreement, must the funds be held in the lawyer’s trust 
account? 

Answer: Yes. 

References: Rules 1.5, 1.15 and 1.16; Charles Wolfram, Modern Legal Ethics (St. Paul: West, 
1986), pp. 178-179, 505-506; In Re: Cooperman, 633 N.E.2d 1069 (N.Y. 1994); 
McKenzie Const., Inc. v. Maynard, 758 F.2d 97 (3rd Cir. 1985).  Alaska Op. 87-
1; Pennsylvania Op. 85-120; Utah Op. 136; Wisconsin Op. E-93-4. 

OPINION 

In response to numerous requests for advice regarding “non-refundable” retainer fee 
arrangements, the Committee provides the following guidance. 

Traditionally, a true RETAINER is a payment made by the Client to secure the lawyer’s 
or law firm’s availability “to handle the client’s legal problems during the period of time ... but 
[the client] has no expectation that the fee already paid will cover specific items ... It is quite 
common for the initial payment to be supplemented by an hourly charge [that may or may not be 

http://www.kybar.org


  

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 
 
 

 

less than the lawyer’s normal hourly charge].”  Wolfram at p. 506.  A retainer, like any other 
payment, must be reasonable, judged in light of the factors enumerated in Rule 1.5(a).  The 
lawyer who receives a RETAINER has earned the fee by promising to be available for future 
work, and the funds so received need not be put in a trust account.  See Baranowski v. State Bar, 
154 Cal. Reptr. 752, 593 P.2d 613 (cal. 1979). 

A RETAINER, as described above, is to be distinguished from an ADVANCE FEE 
PAYMENT, which some lawyers call “retainers.”  The client’s expectation is that the lawyer 
will perform the particular services requested and draw on the prepaid fees as services are 
rendered and then considered earned according to some previously established basis, usually the 
lawyer’s hourly rate. If any of the prepayment were left at the close of the representation, it 
would be refunded to the client pursuant to Rule 1.15 and 1.16(d). 

Lawyers may designate some amount of a client’s written fee payment for a particular 
case or matter as a “NON-REFUNDABLE RETAINER” with the intention to make it clear to 
the client that a portion of the fee is earned at the time of payment and commencement of the 
representation, and that if the client discharges the lawyer, this advanced fee payment will not be 
returned.  For example, a lawyer may agree to represent a client in a divorce case and require the 
payment of a “non-refundable retainer” as there is initial work and responsibility assumed in the 
process of accepting the matter and defining client rights.  Moreover, the client, when 
establishing the lawyer - client relationship intentionally creates a conflict of interest that would 
preclude representation of the other spouse.  Some clients are irresolute - indeed, some would flit 
from lawyer to lawyer.  The non-refundable retainer secures an appropriate degree of 
commitment from the client and ensures that the lawyer will be compensated for time and 
responsibility invested and for the risk assumed in the early stages of a matter. 

The Committee acknowledges that the practice of accepting “non-refundable retainers” 
has been rejected by some courts, disciplinary counsel, and commentators, on the grounds that 
(1) all fees must be “reasonable” under Rule 1.5(a), and a non-refundable retainer deprives a 
client of the right to receive a refund on the unearned portion of a previously collected fee, and 
(2) that such arrangements “chill” the client’s “absolute right” to discharge counsel.  See, e.g., In 
re:  Cooperman, 633 N.E.2d 1069 (N.Y. 1994) aff’g, 591 N.Y.S.2d 855 (N.Y. App. div. 1993); 
Brickman & Cunningham, Non-refundable Retainers Revisited, 72 N.C.L. Rev. 1 (1993). The 
Cooperman court took the position that the taking of a “non-refundable retainer” is a per se 
violation of the Rules of Professional Conduct and rejected the argument that such arrangements 
are a violation only if they are pegged to an “unreasonable fee.”  We disagree with this analysis. 

Rule 1.5(a) requires that lawyers’ fees be “reasonable” and an examination of what is 
“reasonable” is not insulated from review simply because it has been labeled “non-refundable” in 
the written fee agreement.  Wolfram, in his text, Modern Legal Ethics, gives the following 
example:  “A client who has just paid a lawyer $50,000 to perform all occupational health and 
safety work for a factory that burns down the next day, obviating the need for any legal work, 
can probably recover the retainer even if it was solemnly called “non-refundable” in the 
agreement.” 

https://N.Y.S.2d


  

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 

 
 

 

 
 
 

__________ 

In determining the “reasonableness” of a lawyer’s fee, the factors mentioned in Rule 
1.5(a) apply, and the lawyer has the responsibility to prove the “reasonableness” of the fee 
applying principles of equity and fairness. Although “reasonableness” at the time of contracting 
is relevant, consideration is also to be given to whether events occurred after the fee agreement 
was made which rendered the fee agreement fair at the time it was entered into, but unfair at the 
time of enforcement.  See McKenzie Const., Inc. v. Maynard, 758 F.2d 97 (3rd Cir. 1985). 
Hence, the client may be entitled to a return of some portion of the “non-refundable” fee retainer 
upon the termination of the representation, depending upon all the circumstances; that is, the 
“reasonableness” of the fee. 

Accepting representation often precludes a lawyer from taking on other matters, at 
present and in the future, and the employment of a lawyer may confer immediate benefits on the 
client. We also note that the client does not have an absolute right to discharge counsel, rather, 
the client has the absolute power to do so. The lawyer-client arrangement is a contractual 
arrangement, and while the lawyer has obligations, the lawyer also has rights.  The client who 
discharges a lawyer has an obligation to the lawyer for the payment of “reasonable” 
compensation.  The question in every case is whether the compensation claimed is “reasonable” 
under the terms of the agreement and under the circumstances. 

We agree with those authorities who hold that a “reasonable” fee may be made “non-
refundable” and deposited into the lawyer’s general office account as any other earned fee.  
Accordingly, we find that in order for a non-refundable fee retainer to be valid the arrangement 
must meet the following criteria: 

1. The arrangement must be fully explained to the client, orally, and in a written fee 
agreement that is signed by the client; 

2. The arrangement must specify the dollar amount of the retainer, and its 
application of the scope of the representation, and/or the time frame in which the agreement will 
exist; and 

3. The total fee to be charged must be “reasonable.” 

See Alaska Op. 87-1; Pennsylvania Op. 85-120; Utah Op. 136 (1993); Wisconsin Op. E-
93-4. 

The Committee finds that a “non-refundable retainer” is not prohibited by Rule 1.5, is not 
necessarily unearned in all cases, and is not “unreasonable” as a matter of law.  A declaration 
that all non-refundable fee retainer agreements are unethical and are in violation of the Rules of 
Professional Conduct is an over-simplistic approach and is not derived from any fair reading of 
the text of Rule 1.5. 



  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


